Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Върховният административен съд на Гърция възстанови сигнала на държавните медии

Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд на Гърция реши политическата криза, създадена след закриването на държавните медии. Възстановява се сигналът на държавните медии. В рамките на месец започва да излъчва новата държавна медийна компания.

Висшите магистрати решиха да се възстанови излъчването на държавните телевизия и радио, докато е готова новата телевизионна компания. Това решение предпази страната от извънредни парламентарни избори, но показа, че тройната правителствена коалиция е пред разпад. На срещата тримата лидери се споразумяха да се приложи решението на Висшия административен съд. В търсене на изход от политическата криза се очакват в скоро време и промени в състава на кабинета.

Лидерът на опозицията Алексис Ципрас, който свика многохиляден митинг в Атина, поиска незабавно оставка на правителството.

Всички, които работят в държавните медии, получиха отсрочка с един месец за уволненията.

В новата държавна медия НЕРИТ ще работят не повече от 1000 души и назначаването ще става с конкурс. Бюджетът на държавните медии се намалява няколко пъти. Очаква се днес решението на синдикатите за бъдещите протестни действия на журналистите.

По публикацията работи: Катя Пеева - кор. на БНР в Солун
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна