Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес приключва срокът за внасяне на оферти за приватизацията на гръцката компания ДЕСФА

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Днес приключва срокът за внасяне на оферти за приватизацията на гръцката компания ДЕСФА, която управлява газоразпределителната система. До момента има една единствена оферта и тя е на държавната петролна компания от Азербайджан - СОКАР. Програмата по приватизация на Гърция е тясно свързана с икономическата и политическата стабилност в страната. 

Държавната петролна компания СОКАР предлага 400 милиона евро, за да придобие гръцката газопреносна система. Експерти оцениха, че азерите предлагат възможно най-ниската цена, което постави под атака правителството, че продава на безценица.

Атина се страхува за икономическата си стабилност след оттеглянето на "Газпром" от приватизацията на основната държавна газова компания ДЕСФА. Все още гърците имат надежда, че Азербайджан ще избере изграждането на трансадриатическия газопровод, който минава през Гърция. В този смисъл се предполага, че правителството в Атина е склонно да продаде компанията ДЕСФА, дори на цена под минималния праг. Няма гаранции, че трансферът на азерския газ към Европа ще премине през Гърция. Ако това не се случи, то правителството на Самарас ще бъде обвинено в неспособност да приложи програмата по оздравяване на бюджета и Гърция ще бъде принудена да обяви несъстоятелност.

По публикацията работи: Катя Пеева - кор. на БНР В Гърция
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна