Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конституционният съд решава остава ли Делян Пеевски депутат

Снимка: БГНЕС

Конституционният съд ще се произнася по казуса "Пеевски". Това бе казано по време на днешните дебати за отмяна на решението, с което Делян Пеевски беше избран от парламента за шеф на ДАНС. Дебатите протекоха в отсъствието на ГЕРБ.

Нека по този казус да се произнесе Конституционният съд на Република България. Дотогава г-н Делян Пеевски няма да се възползва от правомощията си на народен представител. Няма да стъпи в парламента, няма да получава и възнаграждения, обясни председателят на ДПС Лютви Местан. Той беше категоричен, че са разчетени всички поуки, които налага казусът "Пеевски":

Имаме доблестта да заявим, че този казус изправя всички партии, всеки един български политик пред необходимостта да съобразява своите решения не само с начина, по който той собствено вижда политическите реалности, в това число една или друга кандидатура, било за председател на ДАНС или за изпълнение на друга отговорна държавна функция, а трябва да даде сметка и за публичните настроения върху този образ. 

Думи на извинение в пленарната зала отправи лидерът на БСП Сергей Станишев:

Лично извинение към моята парламентарна група, към нашите членове и симпатизанти, към хората, които гласуваха за БСП. Защото парламентарната група подкрепи това решение с огромно вътрешно колебание и съпротива. Направи го в името на подкрепата на премиера Орешарски. Направи го като знак на доверие към мен като лидер на групата. Дължа това извинение, защото знам, че е имало огромна вътрешна съпротива.

Извинение имаше и от премира Пламен Орешарски:

Допуснах политическа грешка, за което се извинявам не само на Вас, а и на хилядите хора, които излязоха да протестират. Те призовават правителството да подаде оставка и аз много ясно чувам това. Оставката би била за мен много лесно лично решение, но ще бъде безотговорно от моя страна да предизвикам още по-голям хаос в държавата, да предопределя още едни нови извънредни избори, които да се проведат в условията на действащия Изборен кодекс.

Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви по-късно в парламентарните кулоари, че не знае по каква процедура Делян Пеевски е получил допуск до най-високо ниво на секретност на класифицирана информация, още преди да бъде избран за председател на ДАНС.

Процедурата по получаването на допуск до строго секретна информация е реализирана преди избирането на Пеевски за председател на ДАНС, като едно от основанията кандидатурата да бъде предложена за гласуване от Народното събрание, посочи лидерът на ДПС и препоръча питането да бъде отправено към премиера:

Вероятно номиниращият орган може да е искал това. Не знам дали конкретното лице иска достъп. Ние, например, като народни представители, имаме достъп, но нямаме най-високо ниво на секретност. Може да е било поискано и от органа, който номинира. По закон това е премиерът.

В контекста на спазването на стандарта за назначение Местан се обърна и към президента Росен Плевнелиев. Индиректно и с риторичен тон лидерът на ДПС попита президента имало ли е съгласуване при назначаването на Драгомир Димитров за директор на Националната разузнавателна служба, както и бившия охранител на Бойко Борисов ген. Тодор Коджейков за шеф на НСО.

По публикацията работи: Добромир Видев и Румяна Василева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени