Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ настояват да се създаде временна комисия за промени в изборния кодекс

Снимка: gerb.bg

Партия ГЕРБ внася в Конституционния съд искане за обявяване на несъвместимост на освободения като шеф на ДАНС Делян Пеевски от парламента. По думите на депутата Цецка Цачева днешното решение на Народното събрание не е юридически обосновано, като на практика Делян Пеевски не е напуснал поста на ДАНС.

От ГЕРБ настояват да бъде създадена временна парламентарна комисия за промени в Изборния кодекс, но отхвърлиха идеята на БСП и ДПС да бъде написан изцяло нов документ. От ГЕРБ предлагат като основни промени в изборното законодателство въвеждането на смесена избирателна система и връщането на минимум 31 мажоритерни избирателни района.

От партия ГЕРБ настояват да бъде създадена временна парламентарна комисия за промени в изборния кодекс, но отхвърлиха идеята на БСП и ДПС да бъде написан изцяло нов документ. За основните промени в изборното законодателство, които предлагат от ГЕРБ.

Депутатът от ГЕРБ Цецка Цачева коментира, че сред предложенията за промени в изборното законодателство е намаляване на бариерата за влизане в парламента от 4 на 3 процента, за да не се възпроизвежда един и същи модел и да се гарантира по-голяма представителност на българските граждани, както и създаване на 31 едномандатни избирателни райони и смесена избирателна система.

Депутатите от ГЕРБ, обаче, са категорични, че изборният кодекс, приет от 41-вия парламент трябва да бъде променен, а не да се върви към изцяло нов. Те ще настояват също за временната комисия с Обществен съвет към нея, а не постоянната да разглежда изборното законодателство, добави Цецка Цачева:

Считаме, че исканията за по-силен мажоритарен елемент в едни избори са основателни, категорично, обаче, няма да отстъпим от това изборната кампания да се води на различен език, освен официалния, категорично няма да отстъпим от връщането на изборния туризъм. Ние сме готови да чуем и други предложения и затова настояваме за временна комисия, която в рамките на един месец да излезе с предложение за промяна в изборния кодекс.

По публикацията работи: Даниел Инков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна