Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът Орешарски заминава на първо работно посещение в Брюксел

Снимка: БГНЕС

Днес по обед премиерът Пламен Орешарски ще отпътува на двудневно посещение в Брюксел, където ще обсъжда евроатлантическите ангажименти на страната ни, очакваните приходи от следващия евробюджет и присъединяването към Шенгенското пространство. Орешарски ще се срещне с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен и с българските представители в Европейския парламент.

Ситуацията днес е различна от 2002-ра година, когато Симеон Сакскобурготски искаше да постави ген. Бриго Аспарухов начело на Националната разузнавателна служба. Тогава Съветът на НАТО се събра извънредно, а над бъдещото членство на страната ни в Алианса увисна голяма въпросителна. Сега обаче България е в НАТО и се има повече доверие за подобни назначения, а последното, което провокира негативната реакция на някои страни-членки, вече е отменено. Източници от НАТО обясниха защо не очакват българската вътрешнополитическа тема номер едно да доминира в предстоящия следобед разговор на Пламен Орешарски с генералния секретар Андерс Фог Расмусен. Прогнозите са, че по-скоро Орешарски ще потвърди неизменността на евроатлантическия курс на страната ни, както и ангажиментите за участие на България в настоящи и бъдещи операции на НАТО.

Първият ден от визитата на премиера в Брюксел ще продължи с посещение в Европейския парламент. Там е предвидена среща с българските евродепутати, на която въпросът за назначението на Пеевски едва ли ще бъде спестен. Твърде вероято е обаче да няма горещи дискусии, а Пламен Орешарски да се окаже сред мнозинство от поддръжници, защото късно снощи стана ясно, че евродепутатите от ГЕРБ не смятат за нужно да ходят на срещата с него.

За утре са насрочени срещи на премиера Орешарски с председателите на Европейската комисия и Европейския съвет - Жозе Барозу и Херман ван Ромпой.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна