Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управляващата коалиция в Гърция търси решение за ЕРТ

Снимка: БГНЕС

Очаква се партиите от управляващата в Гърция коалиция да постигнат компромис за бъдещето на обществената радио-телевизионна компания ЕРТ. Синдикатът на журналистите заведе дело срещу министри, издали нареждането за безпрецедентното спиране на ефира на държавните медии.

На трета поредна среща днес ще се търси изход от политическата криза. Съдебното решение на ВАС още не е приложено и държавната радио-телевизионна компания е без ефир. Обмисля се да бъде пусната временна форма на медийна компания с намален състав, докато парламентът приеме схемата за новата телевизия. Двете леви партии, които подкрепят правителството на Самарас, поставят условия за броя на журналистите, които ще бъдат назначени в новия вид държавни медии, а също и незабавна промяна на състава на кабинета.

Еврогрупата предупреди Атина да се постигне компромис между партиите, защото изходът с нови парламентарни избори ще спре финансирането на Гърция от кредиторите.

Синдикатите и опозицията още са в готовност за безсрочна стачка и демонстрации. Уволнените журналисти от държавните медии заведоха съдебен иск срещу министъра на финансите и говорителя на правителството. Парламентът ще реши дали да им свали имунитета.

По публикацията работи: Катя Пеева - кор. на БНР в Солун
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени