Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драго Грубелник е новият треньор на националите ни по ски

Снимка: Sportal

Драго Грубелник е новият треньор на"А " националния ни отбор по ски алпийски дисциплини (мъже)  по ски. Словенецът подписа договор с БФ Ски за 4 години. Грубелник сменя на поста Валтер Хубман, чиито контракт изтече.

37-годишният словенец е с голям международен опит. Като състезател има 108 старта (1 подиум) за Световната купа и 106 за Европейската купа (1 победа), като присъства в световния елит от 1996-а до 2008-а г. Участвал е на зимните олимпийски игри в Нагано 1998, Солт Лейк Сити 2002 и Торино 2006. Има и три старта на световните първенства в Бийвър Крийк (1999) и Сен Мориц (2003).  В последните години е работил като треньор по ски в Австрия и в словенския клуб Браник (Марибор).

Българска федерация ски продължава с позитивната визия, която се опитва да налага в последните години, като привлича доказани специалисти. Веднага привлякохме Драго Грубелник, който е една от звездите на словенските и световните ски. Сигурен съм, че ще успее да изчисти тези финни детайли, който се губеха досега на състезателите ни при участието им в големите първенства и световните и европейските купи.  Намираме се в годината преди олимпиадата в Сочи. Изпълнихме вече целите които имахме, а именно да спечелим 3 квоти при мъжете и една при жените. Целта за Сочи ни е да гоним класиране между 10-12-о място в суперкомбинацията при мъжете, а и добро представяне в техничните дисциплини. В световната купа целта ни ще е българските скиори да имат трайно място в първите 30. С оглед на цялата организация, която има във федерацията си пожелавам хубавите неща да се случат и то много скоро , заяви пред журналистите Иван Каневчев, директор „Алпийските дисциплини” в БФСки.

Приех поканата на Българска федерация ски да стана треньор на „А” отбора и да помогна, за още една положителна стъпка напред в развитието им.  Имам над 10-годишен опит като състезател, а след това и като треньор. Ще се опитам максимално бързо да предам това което знам на състезателите. Това което видях на последния лагер на българския тим, е че на момчетата им липсва много малко и от техническа и психологическа подготовка, за да подобрят резултатите си. Една от целите ми е освен силно представяне на олимпиадата в Сочи, е да намерят място в топ 30 на световната купа, заяви по време на пресконференцията Грубелник. 

 

 

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна