Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орешарски: Отворен съм за диалог и с протестиращите, и с всички партии

Снимка: БГНЕС

Премиерът Пламен Орешарски призова протестиращите и политиците за спокойствие и за поне 6 месеца време за работа, в което правителството и парламента да свършат най-неотложните неща за страната.

Преди да отпътува от Брюксел, където се срещна с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу и с председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпой, Орешарски увери, че е готов на диалог с демонстрантите и че би протегнал ръка на всички демократични партии, включително и на ГЕРБ:

Аз и досега съм заявявал, че съм отворен към всички, бих протегнал ръка към всички, уверих Барозу, че ще работя по този начин.

Избори сега няма да решат проблемите, по-скоро ще ги задълбочат, каза премиерът и призова:

Всички да запазим спокойствие, да работим в следващите поне 6 месеца до 1 година, за да свършим неща, които очевидно са необходими, и в контекста на политическата проблематика на първо място да подобрим Избирателния кодекс, за да може да има по-висока степен на увереност, че следващите парламентарни избори, когато и да бъдат, ще дават достатъчно гаранции, че ще бъдат значително по-честни, отколкото тези, провеждани в последните години.

Правителството смята с работата си и с изпълнение на програмата си да убеди хората, че работи в техен интерес, каза Орешарски по повод продължаващите протести. В отговор на въпрос не смята ли за нужно да смени заместник-министри и областни управители, които предизвикват обществено недоволство, Пламен Орешарски каза:

Аз ще сменя всеки, за когото има съмнение, че не отговаря на изискванията на заеманата длъжност - преди всичко професионални качества, на второ място приемлива репутация в обществото.

За да се прекъсне връзката на политиката с олигархията, трябва, когато се вземат публични решения, те да са независими от всякакви лобистки влияния, обясни гледната си точка министър-председателят с уговорката, че терминът "олигархия" няма еднозначно тълкуване.

Орешарски остана на позицията си, че избори сега няма да решат проблемите, а има риск дори да ги задълбочат. Той каза още, че няма промяна в българската позиция за "Хизбула" и че е предал това послание към Държавния департамент, израелското правителство и посолствата на европейските партньори.

По друга тема - за европейските средства, премиерът съобщи, че още в следващите дни тук ще пристигнат министрите, които управляват ключови оперативни програми, за да обсъдят с Еврокомисията как можем да вземем максимума от сегашния програмен период. През следващия магистралите явно няма да са най-важната цел, стана ясно от думите на премиера, който заяви, че приоритет ще е конкурентоспособността на икономиката, в това число по-добрите условия за бизнес, финансирането на малките и средните фирми, иновациите и околната среда.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна