Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От учебниците няма да отпаднат нито Ботев, нито Вазов, нито Вапцаров

Снимка: БГНЕС

Министърът на образованието Анелия Клисарова заяви пред "Хоризонт", че няма обрат в позицията й по отпадането на едни от най-известните ни произведения от учебниците по литература. Тя отново застана зад мнението, че децата трябва да имат повече време за упражнение и за осмисляне на текстовете.

Аз казах, че не зная кои експерти са направили това и не зная какъв е този проект. Това го научих практически от вас, след което веднага насрочих проверка, за да разбера кой е този проект и за какво става дума. Проверката върви от тази сутрин, особено пък като разбрах, че за да се изработят тези програми са изхарчени близо 1 933 000 лева. Виновните ще бъдат наказани, ще бъдат уволнени. Не мога да кажа кои, по причина, че проверката започна тази сутрин.

Тя беше категорична, че "Тютюн", "Майце си", "Моята молитва", "Вяра" няма да отпаднат от учебниците.

И още по темата:

Подписването на подобна наредба е станало не само тихомълком, но в грубо нарушение на изричната ми заповед като министър-председател, който разпореди да се спре всякаква работа на парче по въпроса с българските учебници до извършването на цялостен анализ и уеднаквяване на съдържанието им в посока увеличаване на патриотичното съдържание - това посочва служебният премиер Марин Райков, в разпространена от неговия говорител позиция по казуса със съдържанието на българските учебници.

"Аз свалям не само политическото, но и личното си доверие от всички, които са били замесени в това грубо потъпкване на основни за българското образование ценности, в които аз лично вярвам в разрез с моя изрични разпореждания и в името на защитата, на които бяха предприети конкретни административни действия - очевидно също пренебрегнати" - каза Марин Райков.

По публикацията работи: Александра Михайлова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени