Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Черешова задушница

Снимка: БГНЕС

Днес православните църкви по света почитат паметта на мъртвите си, у нас е Черешова задушница по името на най-популярния плод в това време на годината.

В храмовете се правят заупокойни свети литургии. Нашата традиция повелява да раздаваме милостиня на бедни, да се нахранят гладни, да се правят пожертвувания за Църквата за прошка на греховете и успокоение душите на починалите.

По традиция на православната църква, в съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница, вярващите молят Бог да прости починалите. Християните посещават гробовете на близките си покойници, почистват ги, прекадяват, преливат ги с вода и с червено вино, запалват свещ и раздават жито, хляб и череши за Бог да прости. 

Православната ни църква е установила специално богослужение в този ден. Отец Илиян, председател на гробищния храм "Успение Богородично" в Централните гробища, обясни:

Най-важното житейско правило е това, че който не почита мъртвите, трудно му е да се справи с живите. Това е наследсвеността и традицията, която ни предават. И заради това се молим за покой на техните души и ние заставаме в ролята на техни застъпници и казваме "Господи, бъди милостив към душите им. Дай им покой и мир" -това е наше и право, и задължение да го сторим. Това е най-малкото, което можем да направим за нашите най-близки хора.

Отец Илиян обясни, че отговорна за състоянието на гробищния парк е Столична община.

По публикацията работи: Лили Царева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна