Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едуард Сноудън все още е в транзитната зона на московското летище "Шереметиево"

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Бившият сътрудник на ЦРУ и аналитик на Агенцията за национална сигурност Едуард Сноудън все още е в транзитната зона на московското летище "Шереметиево" и не е заминал за Хавана, както се очакваше. Дипломатически източници в Москва потвърдиха, че Сноудън не е получавал руска виза и че трябва да изчака следващ полет на летището.

Едуард Сноудън пристигна снощи в Москва с полет от Хонгконг, където се укриваше от американското правосъдие, след като разкри пред медиите секретни документи за тайните операции за следене на спецслужбите в САЩ.

Сноудън е прекарал нощта в транзитната зала на летище "Шереметиево", където още снощи се е срещнал с еквадорския посланик в Москва и е поискал политическо убежище в тази страна.

Предполага се, че бившият сътрудник на ЦРУ и на Агенцията за национална сигурност ще пътува до Еквадор. Първоначално ще кацне в Куба, а след това във Венецуела. Според източник от руските силови структури, Москва няма основание да задържи и екстрадира Едуард Сноудън, тъй като той не е извършил никакво престъпление на руска територия, а и по линия на Интерпол не са постъпвали искания в тази насока.

Коментирайки ситуацията руските медии посочват, че след като Москва отказва да съдейства на Вашингтон за екстрадирането на Сноудън, може да се стигне до допълнително влошаване на двустранните отношения.

По публикацията работи: Васко Михайлов – кор. на БНР в Москва
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна