Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ водят разговори с Русия във връзка с Едуард Сноудън

Снимка: Архив

Държавният департамент на САЩ заяви, че дипломати и длъжностни лица от Министерството на правосъдието са били ангажирани в разговори с Русия във връзка с Едуард Сноудън, доскорошен служител в Американската национална агенция за сигурност, обвинен в разкриване на тайни американски програми за наблюдение.

Като се има предвид нашето засилено сътрудничество с Русия по въпросите на правоприлагането, ние се надяваме, че руското правителство ще разгледа всички възможности, за да върне г-н Сноудън обратно в Съединените щати, да бъде изправен пред съда за престъпленията, в които е обвинен, заяви говорителят Патрик Вентрел.

В неделя Сноудън напусна безпрепятствено Хонконг и отлетя за Москва, въпреки настояването на Вашингтон той да бъде задържан на китайска територия и да бъде екстрадиран след това. Някои от информациите бяха, че от Москва през Куба той ще замине за Венецуела или че ще отлети за Еквадор. Джулиан Асандж, основателят на антисекретната група "Уиклийкс", който помага на Сноудън, заяви, че той е избягал по маршрута Москва - Еквадор и е "в добро състояние и на сигурно място", но не уточнява къде се намира.

Говорителят на Белия дом Джей Карни защити опитите на правителството да арестува Сноудън и обвини Китай, че е съдействал за заминаването му. Той остро разкритикува Хонконг:

Това беше съзнателен избор от страна на правителството да освободи беглеца, въпреки валидна заповед за арест, и това решение безспорно има отрицателно въздействие върху отношенията на САЩ и Китай. Могат да умрат хора в резултат на това, което този човек направи. Възможно е Съединените щати да бъдат атакувани, защото терористите вече могат да знаят как да се предпазват по един или друг начин, който те не са знаели преди това. Това е един много опасен акт, заяви говорителят.

Както изглежда обаче Едуард Сноудън има и привърженици, които са на друго мнение. За тях той съвсем не е престъпник, а герой, който разкри степента на дейностите по надзора на САЩ. В петиция, публикувана на интернет страницата на Белия дом, той е описан като национален герой, на когото трябва незабавно да се издаде пълно и абсолютно помилване за всички престъпления, в които е обвинен. Петицията вече е събрала повече от 113 000 подписа. А ако подписите са над 100 000, това задължава Белия дом до 30 дни да даде отговор.

Китай, който бе обвинен от САЩ в широко хакерство в чужбина, сега заявява своята "сериозна загриженост" във връзка с твърденията на Сноудън, че САЩ са хаквали китайски компютри.

Едуард Сноудън след изтичане на информация за програмите за тайно наблюдение на САЩ за медиите се укриваше в Хонконг. САЩ заявяват, че разузнавателните агенции са притеснени, защото не знаят колко и какви материали и документи може да притежава Сноудън, а връзките му с "Уикилийкс" увеличават вероятността те да бъдат публикувани.

Сноудън е обвинен в кражба на федерално държавно имущество, неоторизирано разпространение на информация на националната отбрана и умишлено предаване на класифицирана разузнавателна информация на неупълномощено лице. Последните две обвинения попадат в Закона за шпионаж на САЩ.

По публикацията работи: Елена Цанева - за БНР от Чикаго

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна