Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Емилия Друмева: Изборният борд продължава да работи

Снимка: БГНЕС

След дискусия се обединихме около становището, че Изборният борд продължава да работи. Бордът няма да осъществява наблюдение върху подготовка и провеждане на избори, каквито в момента няма, но ще се включи в работата по подготвянето и приемането на нови изборни правила, най-малкото подобряване на съществуващите, което означава работа с компетентните институции. Това заяви в предаването "12+3" бившият конституционен съдия проф. Емилия Друмева, която е и председател на Изборния борд.

Бордът на този етап - след едни приключени избори, е формулирал препоръки. Тези препоръки са изведени в работен документ, който ще бъде представен на Министерския съвет като препоръки към законодателя, изпълнителната власт и всички институции.

Емилия Друмева изброи някои препоръки за промяна на изборните правила: Послание за толерантност и "не" на езика на омразата в предизборната кампания; подобряване уредбата относно гласуването извън страната; възстановяване на преференциите; адекватно медийно отразяване; повече и по-добра законова уредба при изработването, съхраняването и разпространяването на изборните книжа; изборна администрация, която да не се формира на партиен принцип, а да бъде експертна и професионална.

Проф. Друмева подчерта, че препоръките са приложими, независимо от това каква е изборната система.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна