Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 80 % от журналистите в България смятат, че упражняването на натиск в професията е практика

Снимка: Архив

Над 80 процента от журналистите у нас смятат, че упражняването на натиск в професията е практика, сочат данните от второто онлайн проучване на Асоциацията на европейските журналисти у нас. Две трети от анкетираните са на мнение, че медийната среда у нас е лоша, а 60 на сто - че етичният кодекс в професията се нарушава.

С уговорката, че в България действащите журналисти са между 5 и 6 хиляди, че в изследването са били поканени да участват 1402-ма от тях, а че са участвали едва 169 започна представянето на резултатите. Борис Гюров, социолог в икономическия институт към БАН:

2/3 от интервюираните хора заявяват, че са били свидетели на упражняване на натиск, една трета казват, че не са били свидетели на подобно нещо. Най-голям натиск има в телевизиите, най-малко натиск има в радиото и в интернет медиите.

30% признават, че дори нямат нужда от намеса и напомняне какво могат да отразяват и какво не. Те просто редовно се самоцензурират. Специалистът по медийно право проф. Нели Огнянова смята, че има срастване между пари, медии и власт :

Проблем № 1 е медийната концентрация и непрозрачността на медийната собственост.

Проучването е финансирано от посолството на САЩ у нас и е проведено в периода 10-и май -10-и юни.

По публикацията работи: Светослава Кузманова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна