Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роджър Федерер, Лейтън Хюит и Жо-Вилфред Цонга отпаднаха от "Уимбълдън"

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Рекордьорът по титли от Големия шлем Роджър Федерер напусна “Уимбълдън”, след като в среща от втория кръг загуби драматично от намиращия се на 116-о място в световната ранглиста украинец Сергей Стаховски със 7:6, 6:7, 5:7, 6:7. Така бе сложен край на легендарната серия на Федерер от 36 поредни четвъртфинала на турнири от шлема. За последно швейцарецът загуби на по-ранна фаза на "Ролан Гарос" през 2004-та година, когато бе победен от Густаво Куертен. Три от четирите сета в двубоя бяха решени след тайбрек. Федерер спечели първия, но Стаховски показа изключително здрави нерви и напълно заслужено успя да елиминира именития си съперник. Загубата на Федерер означава, че от следващата седмица той ще се смъкне с една позиция надолу в ранглистата и вече ще е номер 5. В първия сет Стаховски пропусна две възможности за пробив, а един пробив в тайбрека бе достатъчен на Федерер да наложи волята си. Втората част се разви идентично, но този път швейцарецът допусна повече грешки в 13-ия гейм и резултатът бе изравнен. В третия сет украинецът нанесе своя удар с пробив за 6:5, след което съумя да спечели подаването си и да се доближи до най-значимата победа в кариерата си. Федерер грешеше все по-често и още в началото на четвъртия сет бе пробит. След два часа и половина игра все пак той най-после упя да вземе подаването на съперника си и изравни. Федерер дори стигна до сетбол при 6:5 в своя полза, но Стаховски смело излезе на мрежата и спечели точката, която го остави в сета. После мощният сервис на украинеца му помогна да се добере до тайбрек, в който той беше безпогрешен и при 6:4 си осигури два мачбола. Първият бе спасен и Федерер можеше да обърне нещата на свой сервис, но грешка от бекхенда сложи край на участието му в турнира, който е печелил общо 7 пъти, включително и в последните две години.

Шампионът от 2002-ра година и бивш номер 1 в света Лейтън Хюит (Австралия) също напусна Откритото първенство на Великобритания по тенис. 32-годишният тенисист загуби от квалификанта Дъстин Браун (Германия) с 4:6, 4:6, 7:6, 2:6 след почти два часа и половина игра. Натурализираният германец, 189-и в световната ранглиста, спечели първия сет с единствен пробив в десетия гейм. Хюит, започна по-добре във втората част и след ранен пробив поведе с 2:0. Браун обаче успя да изравни за 3:3, а след това отново проби в десетия гейм, за да поведе с два сета аванс. Третата част беше много равностойна и се стигна до тайбрек, в който 70-ият в света австралиец триумфира със 7:3 точки. Надеждите на Хюит за обрат обаче набързо бяха прекършени. Със силна игра Браун поведе с 5:1 в четвъртия сет и това се оказа решаващо. Така Браун за първи път в кариерата си достигна до трети кръг на турнир от Големия шлем, където ще срещне французина Адриан Манарино.

Шестият в схемата Жо-Вилфред Цонга беше принуден да прекрати участието си в турнира заради контузия. Той започна силно днешния си двубой срещу Ернестс Гулбис (Латвия), но се отказа след третия сет при изоставане от 6:3, 3:6, 3:6. Французинът се обърна към физиотерапевт след втория сет заради проблеми в лявото коляно и въпреки че направи опит да се задържи по-дълго време на корта, това така и не се случи. Цонга реализира два пробива в откриващия сет - за 2:1 и 6:3, като поведе в частите след 33 минути игра. Във втория сет ролите се размениха и 38-ият в света Гулбис взе две от подаванията на съперника си - за 4:3 и 6:3. След края на тази част обаче французинът поиска медицински таймаут заради болки в лявото коляно. Бинтованият крак на французина ограничаваше движението му по корта и това се отразяваше на представянето му. Гулбис осъществи пробив в шестия гейм, след което обаче трябваше да отрази два брейкпойнта. В крайна сметка латвиецът стигна до успех в сета при 6:3, а Цонга взе решение доброволно да прекрати участието си в третия за годината турнир от Големия шлем.

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна