Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Бобева: Икономиката се нуждае от радикални реформи, най-трудна е в енергетиката

Снимка: БГНЕС

С гласовете на Коалиция за България и ДПС парламентът подкрепи структурните промени в кабинета "Орешарски". От "Атака" се въздържаха. Така Даниела Бобева и вътрешният министър Цветлин Йовчев стават вицепремиери, заедно със Зинаида Златанова. Партия "Атака" осигури необходимия кворум, за да започне днешното пленарно заседание.  

Аз съм тук, защото вярвам в българската икономика, каза Даниела Бобева и допълни, че е убедена, че икономиката има нужда от радикални реформи, а тези радикални реформи могат да станат единствено с работещ парламент.

Съзнавам, че не е лесно. Чудеса в икономиката не стават или поне плодовете на това, което ще свършим, няма да бъдат набрани веднага. Знам, че няма консенсус за това какво може да се направи в една икономика - в ситуацията на глобална криза, на европейска икономическа криза, на външни и вътрешни шокове, но, уважаеми народни представители, аз вярвам в българската икономика, защото тя оцелява въпреки шоковете, външните и вътрешни. Горещо се надявам да подкрепите българската икономика, не само вие, но и тези, които са извън тази зала, защото тя има нужда от реформи.

Запазването на икономическата стабилност е най-важният приоритет за Бобева. Тя добави, че е нужен законодателен пакет за междуфирмената задлъжнялост. Най-трудна е реформата в енергетиката, посочи Бобева:

Правителства преди това, които имаха свободна атмосфера, можеха свободно да влязат в парламента, отлагаха реформи. Аз виждам, че това правителство няма право на грешки. Аз не съм дошла тук да си губя времето, дошла съм да свърша някаква работа.

Провалът на енергийния проект "Набуко" вицепремиерът Даниела Бобева коментира така:

Разбрах вчера! Много тъжно! Честно, бях шокирана! Не знаех, не го очаквах. Не съм била в дебатите. Може би не съм следила тази тематика. Винаги съм мислила, че България може да извлече полза от такива големи проекти. Знаете, че бях вицепрезидент на Черноморската банка, която финансира трансгранични проекти. България трябва да инкасира едно от естествените си предимства - това, че е на кръстопът.

Даниела Бобева категорично отрече връзка с бизнесмена Васил Божков, по-известен с прозвището Черепа:

Хей, аз не съм Пламен Орешарски, който се занимаваше с такива неща, в смисъл ДАНС. Не искам да си губя времето с такива неща. Най-странното е, че аз, бидейки на публични позиции, никога не ми се е случвало дори да се видя или да говоря с този човек. Била съм в Съвета на директорите на "Мостстрой" - едно публично дружество, което в момента, в който един пакет беше купен от голям инвеститор, който така и не знаехме кой е, ние, целият Съвет на директорите, обявихме в Държавен вестник свикване на Общо събрание, така че излязохме в същия момент от него.

 

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев беше смъмрен от "Атака", че не полага грижи за осигуряване на реда и сигурността по време на протестите и създава комфорт на протестиращите, но не е успял вчера да обезопаси сградата на парламента. Той отвърна, че МВР полага всички усилия, за да установи лицата, които грубо нарушават обществения ред и извършват насилие по време на протестите. Работи се по няколко случая от вчера, каза министърът и уточни: По отношение на депутата от "Атака", който пострада вчера, има досъдебно производство.

Законът позволява предприемането на силови и репресивни действия спрямо лица, които нарушават обществения ред, но има много точна граница, която е поставена. И тази сила, по никакъв начин, и тази репресия, не трябва да превишават един минимум, една граница, която е необходима, за да успеят органите на МВР да си свършат работата. Виждаме напрежението, което е навън, на улицата. Всяко едно действие, което може да се изтълкува като преминаване на такава граница, може да взриви обществото и затова правим всичко възможно, за да осигурим сигурността на гражданите и обществения ред, без да преминаваме тази граница, заяви министърът на вътрешните работи.

ДПС предостави на Йовчев конкретна информация за вчерашните протести пред сградата на НС и опитите за насилие над депутати, включително и от ДПС. Това потвърди Йовчев след срещата си в стаята на парламентарната група на Движението:

Предоставиха ни конкретна информация и сигнали за нередности, които ще проверим. Вчера имаше включително опити и насилие върху народни представители. Това е изключително крайно недопустимо. В момента установяваме лицата и спрямо тези лица, надявам се да успеем всички да ги установим, които се опитаха да упражнят насилие или упражниха насилие, ще бъдат взети съответните мерки спрямо закона. Няма да има прошка за никой, който прави това.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна