Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едуард Сноудън продължава да е в транзитната зала на московското летище "Шереметиево"

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Доскоршният служител в Америкнската национална агенция за сигурност Едуард Сноудън, според информациите, продължава да е в транзитната зала на московското летище "Шереметиево". След като напусна в неделя Хонг Конг, той кацна в Москва. Оттам трябваше да отлети за Куба, но към Хавана излетя самолет пълен с журналисти, които останаха с празни надежди да видят американеца отблизо.

Сноудън може да остане за постоянно в Русия, заради анулирането на паспорта му и тормоза над намесените държави. Това не е най-блестящото от страна на Държавния департамент на САЩ, заявиха от Уикилийкс в Туитър. От антисекретната група обявиха, че се предоставя правна помощ за Сноудън по негово искане и че той е бил ескортиран от дипломати и юридически съветници от групата.

Министърът на външните работи на Еквадор Рикардо Патиньо заяви, че правителството е получило молба за убежище и добавя, че решението може да отнеме месеци и поиска от Вашингтон да се аргументира в настояването си за екстрадиране. В отговор на това Робърт Менендес, председател на Комисията по външните отношения в Сената, заплаши Еквадор с икономически санкции, ако приеме Сноудън.

Исландски служители потвърдиха също, че са получили неофициална молба за убежище, предадена от "Уикилийкс". Но според исландските власти Сноудън трябва да бъде на тяхна територия, преди да направи официално искане за убежище.

През това време САЩ настояват Русия да екстрадира служителя на Американската агенция за сигурност, обвинен в кражба на федерално държавно имущество, неоторизирано разпространение на информация на националната отбрана и умишлено предаване на класифицирана разузнавателна информация на неупълномощено лице, за да бъде съден за престъпленията си.

На въпроса дали вярва, че Русия ще екстрадира Сноудън, президентът Барак Обама отговоря: Това, което знаем, е, че ние използуваме всички необходими законни канали и работим с различни страни, за да се уверим, че се спазват правните закони. Държавният секретар Джон Кери каза пред Ен Би Си: Ние продължаваме да се надяваме, че руснаците ще направят правилното нещо. Смятаме, че е много важно от гледна точка на нашите отношения. Смятаме, че е много важно от гледна точка на принципите на правовата държава. Това са важни стандарти. За последните 2 години сме екстрадирали от Съединените щати 7 престъпници. Ние се надяваме, че ще бъде направен правилният избор.

Анализаторите тук коментират, че е много вероятно руснаците да са разпитали Сноудън за това, което ги интересува за електронния шпионаж на САЩ срещу Русия, и добавят изявлението на бившия полковник от военното командване на Русия Игор Коротченко, който казва, че би било крайно непрофесионално, ако руските служби не са проявили интерес към Сноудън. Но президентът на Русия Владимир Путин категорично отрича Сноудън да е разпитван от руското разузнаване и също така категорично заявява, според американските медии, че няма да екстрадира Сноудън, защото той не е влязъл официално в Русия.

Тъй като е бил в транзитната зона на летището повече от 24 часа, трябва да получи виза за транзитно преминаване, която в някои случаи е валидна за 3 дни. Не е ясно до момента дали Сноудън е получил виза и ако има, до кога е валидна. Но има случаи, когато пътници, предимно бежанци, са престоявали на летището с месеци. Много вероятно е това да се случи и с Едуард Сноудън.

По публикацията работи: Елена Цанева - Чикаго

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна