Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барак Обама: За екстрадирането на Сноудън ще бъдат използвани само легални средства

Снимка: ЕПА / БГНЕС

По време на визитата си в Африка американският президент Барак Обама адресира случая с Едуард Сноудън, който разпространи информация за секретна програма за следене на американското правителство. Президентът увери журналистите, че за екстрадирането на Сноудън ще бъдат използвани само легални средства, но в същото време по-голям приоритет е предотвратяване изтичането на повече информация, свързана с националната сигурност.

Президентът Обама заяви днес, че не е разговарял с руските и китайски си колеги по темата с местонахождението на Сноудън, тъй като няма намерение заради този случай да разваля важни международни отношения. Той успокои, че няма да раздава заповеди за пускане на изтребители, за задържането на един хакер.
Пред журналисти в Сенегал Барак Обама каза, че разсекретените документи са постигнали целта си и повтори, че програмите за мониторинг на телефонните обаждания и Интернет са изцяло законни и им се оказва подходящ надзор.

Изказването на американския президент в началото на африканската му обиколка може да се приеме като отговор на редицата руски коментари, според които Америка се опитва да накаже един адвокат за човешки права. Подобна реторика е добре дошла за Кремъл като се има предвид, че към Русия често се отправят критики за нарушаване на човешките права.

Все още се смята, че Едуард Сноудън се укрива на летището в Москва в очакване отговор на молбата си да получи убежище в Еквадор. Вашингтон настоява за екстрадирането му по обвинения в кражба и разпространение на секретна информация.

Междувременно председателят на комисията по Международни Отношения в Сената Робърт Менендез заплаши Еквадор със спиране на преференциалните търговски отношения ако страната му предложи убежище на беглеца.

По публикацията работи: Младен Петков - за БНР от САЩ

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна