Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фейсбук, също като туитър, отказа да сътрудничи на турските власти за протестите

Снимка: Архив

Социалната мрежа за споделяне фейсбук е отказала на турските власти да сътрудничи в разкриване на участниците в социалните мрежи в протестите за парка "Гези" в Истанбул. Преди това туитър отказа. В писмено съобщение от фейсбук, което бе излъчено от турския телевизионен канал СNN-Turk, се казва: Искането на турските власти да им предоставим информациите от нашата социална мрежа във връзка с протестите за парка "Гези" не бяха приети и ние досега не сме предоставили никаква информация по този повод. По принцип, когато получаваме подобни искания, ги насочваме към официалните канали. Изключение се прави само когато става дума за заплахи за живота или за деца.

В изявлението на фейсбук се изразява и тревога от това, че онлайн изданията в Турция може би ще бъдат принудени по-често да споделят информацията, с която разполагат, с властите, отговорни за обществения ред.

В Турция фейсбук има малко над 31 милиона абонати. По този показател се нарежда на първо място в Европа и на шесто място в света. Социалната мрежа туитър също отказа да сътрудничи на турските власти по същия повод.

Турският министър на транспорта, морските дела и съобщенията Бинали Йълдъръм заяви, че турските власти са предприели редица инициативи, за да разкрият подстрекателите на протестите в социалните мрежи. Имаше проблеми по време на събитията за парка "Гези". Нашите другари установиха необходимите контакти със социалните мрежи за споделяне. Но туитър отказа да сътрудничи с нас. Ако осъществяваш определена дейност в тази страна, си длъжен да сътрудничиш с нейните власти, в противен случай и ти ще бъдеш виновен, каза турският министър пред журналисти.

Според турските медии над 8 милиона съобщения са били изпратени от турски абонати на туитър по време на антиправителствените протести. Според премиера Реджеп Тайип Ердоган социалните мрежи са подстрекавали хората да участват в протестите и нарече туитър "беля на главата". В Турция туитър има над 20 милиона абонати.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна