Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Българските депутати бяха замеряни с домати и яйца като част от протестите с искане за разпускане на правителството, формирано в края на май, в което социалистите са начело, пише френският вестник Фигаро.

Хиляди млади българи вземат участие в демонстрациите по улиците на София и други градове през последните две седмици, искайки оставката на новия изпълнителен орган след спорно назначение за директор на Държавната агенция за Национална сигурност, пояснява Фигаро.

Обстановката в България рязко се изостри, пише Российская газета.  На 13-ия ден от протестите на населението срещу действащото правителство на Пламен Орешарски, които засега имаха изключително мирен характер, митингуващите още от сутринта блокираха сградата на парламента, коментира изданието.

Гърция влиза в международната енергийна карта и се превръща в енергиен център, пишат гръцките вестници по повод вчерашното съобщение, че азербайджанският консорциум "Шах Дениз 2" е избрал проекта за Трансадриатическия газопровод - ТАП пред конкурентния "Набуко". Делегация на газовия консорциум се срещна в Атина с премиера на Гърция Андонис Самарас и го информира за решението си. Официално съобщение за избора на газопровода, който ще преминава през Гърция и Албания, за да стигне до Италия, се очаква да бъде направено утре в Баку. Според публикация на вестник Нафтемборики проектът е от голямо значение за гръцката икономика и подсилва геостратегическата роля на държавата.

Туитър и фейсбук са отказали да споделят данни с правителството, пише в заглавие днес турският вестник Хюриет. Двете социални мрежи обявиха, че са отклонили предложенията за сътрудничество, направени от турския министър на съобщенията Бинали Йълдъръм.

Вчера министърът заяви, че социалната мрежа туитър е отказала на турските власти да сътрудничи в разследване на участието на социалните мрежи в протестите за парка "Гези" в Истанбул. Фейсбук бе принудена да направи изявление след думите на министъра, че тази социална медия отдавна работи хармонично с турските власти, заявявайки, че не е споделяла данни с турската държава, пише вестник Хюриет.

По публикацията работи: БТА
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени