Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветлин Йовчев: Съществува риск от емоция да хвърлим държавата в криза

Снимка: БГНЕС

Съществува риск от емоция да хвърлим държавата в криза. Така вътрешният министър Цветлин Йовчев обясни в интервю по bTV защо кабинетът "Орешарски" трябва да продължи да работи.

В личен план оставката не е никакъв проблем за мен. На друга плоскост обаче има голям риск за държавата при една оставка в неподходящ момент, заяви министърът. Според него при предсрочни избори през есента конфигурацията в парламента може да не е много по-различна. Освен това би се създал риск от сериозна икономическа криза, а парламентът няма да има време да приеме необходимите спешни социални мерки.

Никога не бих си позволил да коментирам депутатите. Ние сме парламентарна република и в парламента е това, което са избрали хората – и като поведение, и като реакция, коментира Цветлин Йовчев по повод вчерашната поява на лидера на „Атака” Волен Сидеров с полицейска палка пред Народното събрание. Министърът призова политическите сили към отговорно поведение.

Когато хората нямат представителство, освен протеста отвън, може да се появи някой, който да призовава за диктатура, за да овладее хаоса на улицата, прогнозира вътрешният министър, без да уточни дали има предвид конкретна личност.

По отношение на подкрепата, която партия "Атака" заявява на двете партии, подкрепящи кабинета, Йовчев коментира: Нищо няма да ме спре да си върша работата. Не се чувствам заложник.

На въпрос какво ще стане, ако депутатите не отидат три дни на работа, министърът отговори, че като не отидат три дни на работа, ще си тръгне правителството. Трябва да имаме едно изключително отговорно поведение всички. Аз ще се държа отговорно спрямо гражданите, каза още Йовчев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна