Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И здравният министър иска оставката на управителя на НЗОК

Пламен Цеков смята, че няма законова аргументация да бъде отстранен
Снимка: БГНЕС

Председателят на Българският лекарски съюз д-р Цветан Райчинов заяви, че организацията няма да преговаря за Национален рамков договор за 2014-а година, докато Пламен Цеков е управител на НЗОК. Лекарският съюз продължава да иска оставката на Цеков с мотива, че той еднолично взема решения за финасирането на болниците, методиката за плащане на медицинските изделия, недостига от направления в извънболничната помощ.

При тази обстановка преговорите са безсмислени, заявяват от организацията.

Считаме, че този човек няма достатъчно компетенция, за да управлява Здравната каса. Действията му са еднолични, не се съобразява с договорните партньори, каквито се явяваме ние, за това да работи системата по най-добрия възможен начин, да гарантира достъпа на хората - нещо, заради което искаме оставката на доктор Цеков, точно защото тези неща не се случват, каза и председателят на БЛС Цветан Райчинов.

Министърът на здравеопазването Таня Андреева също поиска оставката на Пламен Цеков. По време на парламентарния контрол тя заяви, че има непрозрачност в действията на управлението на Касата и липсва диалог между институциите:

Мисля, че сме свидетели не само на една непрозрачност, свидетели сме и на действия на НЗОК в лицето на нейния управител, които всички знаем, че те бяха оборени в съда по повод методиката на Касата. Вчера не получихме отговор дори на това, по коя методика в момента работи Касата. С оглед на всичко казано и най-вече с оглед на това, че липсва нормален диалог между институциите, Министерство на здравеопазването, Касата, дори парламент, аз единствено мога да се присъединя към искането на съсловните организации, на пациентските организации да поискам оставката на д-р Цеков.

Преди дни Върховният административен съд отмени постановление, с което се въвеждаха обеми и цени на медицинските дейности, едностранно определени от Здравната каса.

Директорът на Касата Пламен Цеков заяви, че няма законова аргументация за неговата оставка:

В Закона за здравното осигуряване категорично е записано при какви условия се освобождава управителят на НЗОК. Общественото мнение се подгрява повече от две седмици, след като преди три седмици БСП е взела решение да бъда сменен. НЗОК по никакъв начин не е прекратявала диалога. Няма среща, която Лекарският съюз да е поискал с мен или с нашите експерти, да не е реализирана. За пръв път може би от четири или пет години болничните лечебни заведения нямат неразплатени средства от Касата, така че за мен е несъстоятелно това, което не Лекарският съюз, а определени представители от управителния орган на Лекарския съюз, се опитват да внушат. 

По публикацията работиха: Гергана Хрисчева, Даниел Инков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна