Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

Три варианта за коледни пенсии ще предложи КНСБ на правителството. Първият предвижда всички хора с пенсии до 200 лв да получат коледна добавка от 20 до 50 лв, обратно пропорционално на размера на пенсията. Другият вариант е пак за пенсии до 200 лв, но с единна премия от 50 лв. Третата възможност е добавка да получат не само хората с пенсии до 200 лв, но и тези до 250, без да е уточнен размерът, пише  Стандарт. Доходите на възрастните хора ще растат заедно с инфлацията, след като депутатите въведат "златното швейцарско правило" при индексацията на пенсията в края на юли, посочва  Монитор, като цитира депутата от БСП Антон Кутев.

Напълно забатачено е въвеждането на диагностично свързаните групи, които от догодина трябваше да заменят клиничните пътеки като метод на финансиране в здравеопазването. При тези групи, когато пациент постъпи в болница, той трябва да бъде лекуван не само от основното си заболяване, но и от придружаващите го. Управителят на Здравната каса Пламен Цеков каза, че не знае кой работи по въпроса и какво се прави по него, отбелязва Труд.

Първите у нас сърдечни стентове, които се разтварят в организма, бяха поставени на трима пациенти. Разграждането започва на шестия месец, а операцията е безкръвна, също както поставянето на обикновена метална тръбичка, съобщава  Преса.

Изключително опасен мост по линията на столичното метро заплашва всеки ден живота на пътниците. Съоръжението между станциите "Жолио Кюри" и "Г.М.Димитров" е проектирано за трамвай с маса до 40 т, а по него се движат влакове с тегло 160 и 200 т, посочва Стандарт. Преса цитира шефа на "Метрополитен" Иван Братоев, според когото в метрото няма опасни участъци. Братоев посочва, че по време на проектирането на трасето на моста е направена експертиза, която показала, че той е оразмерен и за натоварване, аналогично на  градските влакове.

Шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов ще бъде сменен , а за мястото му ще бъде обявен конкурс, информира 24 Часа. Според вестника, един от кандидатите е заместникът на Танов Борислав Борисов. Запознати смятат, че най-харесван за поста е бившият шеф при управлението на НДСВ Асен Асенов, обсъждано било и името на Емил Димитров - Ревизоро.

Скандалните специални разузнавателни средства, свързани с избора на двама членове от Висшия съдебен съвет, които в петък заляха медиите, са разработка срещу окръжния прокурор на Хасково Иван Ванчев, отбелязва Преса, като цитира ангажирани със случая магистрати. Това се потвърждава от факта, че той участва във всички записани разговори, подчертават специалисти.

Павета полетяха по сградата на Българския футболен съюз и удариха серииозно и по без това влошения имидж на футбола ни, пише Стандарт. Протест срещу безообразията на ЦСКА събра близо хиляда души до езертото "Ариана", но се изроди в погром. Вандали потрошиха прозорци на сградата на БФС. Те запалиха факли на партера, а ударна бригада влезе вътре и опустоши сградата, обяснява вестникът.  

 

 

По публикацията работи: Даниела Савова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна