Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френски партии настояха за политическо убежище на Едуард Сноудън

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Френският президент Франсоа Оланд предупреди Съединените щати незабавно да прекратят шпионирането на европейските институции, след като се появиха съобщения за тайно наблюдение в дипломатическите мисии на ЕС. Не можем да приемем този вид поведение между партньори и съюзници. Настояваме това незабавно да спре, каза Оланд пред журналисти по време на визита в Северозападна Франция.

Френски партии настояха да се даде политическо убежище на бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън, докато официалните власти изискват от САЩ обяснения за програмата за подслушване.

Франция трябва незабавно да даде политическо убежище на подалия тревога защитник на свободата Едуард Сноудън, се казва в писмото на френската партия "Европа Екология Зелени" до президента Франсоа Оланд. Еколозите, които имат двама министри в настоящото правителство, отправят призива от името на своите френски и европейски парламентаристи. Според тях убежището за Сноудън би било знак, че Франция отхвърля американския диктат върху защитата на данните и явното погазване на основни човешки свободи.

Подобни призиви отправиха Жан-Люк Меланшон от радикалната левица и лидерката на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен. Това е скандал за европейските народи, които вероятно ще научат страшната истина, че не са свободни, каза тя пред канал ЛСИ.

Вчера френският външен министър Лоран Фабиюс поиска от властите на САЩ обяснения във връзка с информацията в германското издание "Дер Шпигел" за наблюдение над европейски институции.

Партията на "Зелените" в Германия също поиска Европа да даде политическо убежище на бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън след скандалните разкрития за подслушването на европейските институции.

По публикацията работи: Юлия Талева - кор. на БНР във Франция

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна