Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Персоналът на Онкологичната болница излезе на втори протест

Снимка: БГНЕС

Болницата по онкология в София няма просрочени задължения за последните три години и е на печалба - това каза изпълнителният директор на лечебното заведение доц. Здравка Валерианова. От днес започна и финансова проверка от Министерство на здравеопазването. В същото време част от персонала отново излезе на протест срещу смените в Съвета на директорите.

Протестиращите лекари искат да се върне предишният състав на Борда на директорите доц. Еленкова и проф. Каранов. 150 души от 470 персонал са се подписали да не се връща доцент Петранка Траянова и да не се назначава Ласко Лазаров. Протестиращите отново заявиха, че рокадите в борда са политически и няма да допринесат за доброто обслужване на пациентите. Подкрепа дойде и от Федерацията на пациентите:

Ние като пациенти през последните три години, казахме го много ясно пред самите лекари и пред политиците, че сме доволни от това как се обгрижват българските пациенти с онкологични заболявания.

На протест сме, за да няма партийни назначения, нека назначат който е най-добър.

Назначението е политическо, според мен, което ни притеснява. Как да не ни притеснява – ние тук работим с човешки животи.

Изпълнителният директор на Онкологията доц. Здравка Валерианова не се притеснява от проверката в болницата:

Най-вече се надявам проверката да бъде обективна, а не преднамерена. Последните три години сме завършвали на печалба, болницата няма задължения. Към 30-и юни тази година също завършваме без просрочени задължения.

Доцент Валерианова ще участва в конкурса за директор.

Министерството на здравеопазването започва днес проверка в болницата. В края на миналата седмица здравният министър д-р Таня Андреева каза:

Имам сигнали за редица нарушения. Поради тази причина използвах случая да подменя засега само Съвета на директорите. Проверката ще бъде както финансова, така и документална – всичко ще се провери в болницата. Ако след това се установи, че аз съм действала неоснователно, директорът на болницата няма да бъде отстранен.

В отворено писмо доц. Валерианова посочва, че финансовите затруднения от началото на тази година се дължат преди всичко на недофинансирането на дейността по интензивни грижи. В писмото тя дава пример за натовареността на болницата: Линейният ускорител се поврежда често и това се дължи на факта, че през него минават средно по 90 души на ден - при норма 50-60.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна