Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

Освен ниската избирателна активност при гласуването за кмет на Варна и явяването на балотаж другата седмица водеща тема в днешните издания е изявлението на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, че енергийната ни система е била източвана.

Служебният кабинет подписал договор за 2 милиона евро за строителен надзор на спряната АЕЦ "Белене", за което министърът назначил спешна проверка. Ако от Брюксел ни наложат санкции за това, че сме се забавили и не сме отделили Енергийния системен оператор от Националната електрическа компания, ще трябва да плащаме по 9 хиляди лева на ден глоба, алармира Стойнев, цитиран от повечето вестници днес.

"Енергиен батак" пише на челно място вестник "Земя".

На първа страница "Капитал дейли" обобщава ситуацията с кметските избори в морската столица със заглавието "Апатия във Варна".

В интервю за "24 часа" премиерът Пламен Орешарски коментира настоящата политическата ситуация и протестите срещу правителството. Имам ясен план. Но трябва да спре конфронтацията, Тревожи ме вероятността да изгубим 800 милиона евро от Брюксел. Искам бързо да съживя енергетиката, това са някои от акцентите, изведени от разговора с Орешарски. Премиерът подчертава още, че страната ни е единствената, която няма достъп до допълнително финансиране за изостаналите региони. Пламен Орешарски отново заявява, че не се чувства политик и не иска да бъде такъв.

Под рубриката "Фраза от вчера" на първа страница вестник "Преса" акцентира върху изказване на министъра на отбраната Ангел Найденов, който е категоричен, че кабинетът няма да подава оставка нито сега, нито през май. Имаме солидна подкрепа в цяла България, заявява Найденов.

Лидерът на БСП Сергей Станишев заявява в интервю за "Труд", че избори наесен биха означавали хаос, икономическа дестабилизация и връщане на власт на партия ГЕРБ. Това няма да допуснем, казва Станишев.

Пред "Монитор" социологът Живко Георгиев сравнява протестите у нас срещу кабинета "Орешарски" с тези в Русия след преизбирането на Владимир Путин, не толкова с Арабската пролет.

Професор Георги Фотев прогнозира в интервю за "Преса", че протестите ще ескалират и допълва: Ще изпием горчивата чаша, която сами сме си приготвили.

Пред "Стандарт" лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева коментира обединението на политическите сили вдясно и кабинета "Орешарски". Моята роля е да спра един ужасяващ пъзел, подчертава Кунева. Няма план "Орешарски", има хаотични мерки, уточнява тя.

Кризата задълбочава пропастта между столицата и другите области в страната, пише на първа страница вестник "Сега". Проучване сочи, че Пазарджик, Видин и Силистра изостават драматично от останалите градове у нас.

Вестник "Земя" отбелязва - "Замразяват възрастта за пенсиониране". Депутатът от БСП Антон Кутев съобщил, че депутати от левицата са внесли законопроект за подобна мярка.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна