Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

19 пожарникари загинаха в щата Аризона

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Пожар в щата Аризона взе 19 жертви. Според информация на Държавното лесничейство 19 пожарникари, обградени от огъня, са загинали. Говорителят Арт Морисън заяви, че те са попаднали в клопката на пламъците в близост до град Яарнел, на около 160 км от Феникс. Според методите на работа на пожарникарите в създалата се ситуация 50% са шансовете да има оцелели. Това е един от най-смъртоносните горски пожари в последните 30 години в САЩ.

Пожарът, възникнал в петък от мълния и обхванал повече от 2 000 акра, бързо пълзи и хората от 50 домове в района вече са евакуирани, а отсечка от магистрала 89 е затворена за движение за неопределено време, докато огънят бъде потушен.

Високите над 40-градусови температури, сухото време и силният вятър спомагат за разпространението на огъня, който осветява нощното небе в гората край града, а димът и миризмата се разнасят на километри от вятъра. 200 пожарникари се опитват да го спрат. В тяхна подкрепа са изпратени още 130 огнеборци, хеликоптери и самолети.

Конгресменът Пол Косар, чийто район включва и мястото на пожара, заяви, че неговата служба ще остане в контакт със службите за спешна помощ и ще предложи помощ на нуждаещите се.

По публикацията работи: Елена Цанева - за БНР от Чикаго

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна