Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДСБ иска да бъде закрит БЕХ

Снимка: БГНЕС

Демократи за силна България настояха правителството да закрие Българския енергиен холдинг и проектът АЕЦ "Белене" официално да бъде прекратен. Тъмносините отново поискаха кабинетът "Орешарски" да се оттегли от властта.

Иван Иванов упрекна икономическия министър Драгомир Стойнев, който е оповестил огромния дефицит на НЕК в размер на 1 милиард и 900 милиона лева, но не е посочил причините за натрупването на този дълг. Според Иванов причините са основно две:

Първата - това са безплодните усилия на БСП да реализира проекта АЕЦ "Белене", за което бяха погребани в "Белене" 1 милиард и осемстотин милиона лева. Втората причина - това е хидровъзелът "Цанков камък", който надмина 500 милиона евро.

От ДСБ настояха МС да изпълни препоръката на Европейската комисия и да закрие БЕХ като неефективна и бюрократична структура, оповести Иван Иванов и допълни:

Ние настояваме правителството на Орешарски публично да потвърди окончателното прекратяване на проекта "Белене".

Тъмносините настояха правителството да изпълни изискванията за либерализацията на пазара на електроенергия, за да се избегнат наказателните санкции от Европейската комисия.

Председателят на ДСБ Радан Кънев остро се противопостави на намерението на правителството да вземе заем около милиард лева. Според Кънев подобен заем е необясним и неаргументиран:

Докато ние протестираме, се подготвят поредните мащабни кражби в енергетиката през държавния бюджет. Планираната актуализация на бюджета е необяснима и планираните големи заеми са необясними. Аз на енергийната мафия заем няма да давам.

По публикацията работи: Виолета Ашикова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени