Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на отбраната иска увеличение на обезщетенията за съпругите на военни

Снимка: БГНЕС

Да падне фиксираната сума за обезщетението на съпругите на военни за безработица ще поиска военният министър Ангел Найденов при актуализацията на бюджета. С актуализацията на бюджета няма да има увеличаване на средствата за отбрана над вече заложения процент, каза Ангел Найденов. Той обаче увери, че ще настоява пред финансовия министър да бъдат увеличени обезщетенията:

Отмяна на текстове в закона за бюджета, които са фиксирали обезщетенията за безработица за съпругите например за участниците в мисии, сума в размер на 270 лева. Според мен, това трябва да бъде обезщетение, което да се удържа с минималната работна заплата, да не бъде фиксирано в закона за държавния бюджет и естествено това обезщетение да расте заедно с нарастването на минималната работна заплата. По същия начин стои въпросът и за обезщетенията за съпругите на военнослужещите, които губят своята работа съответно при преместване, съответно и това обезщетение да расте. Разчитам на съответната подкрепа.

Министърът припомни, че дадените по време на служебното правителство 5 милиона лева от бюджета на Министерството на отбраната не може да се очаква да бъдат върнати.

Как да стане тогава, когато имаме неизпълнение близо 2 милиарда, тогава, когато се очаква допълнителен заем, да се търсят средства.

Ангел Найденов вече е поискал и възстановяване на средствата за военните хеликоптери, които са били използвани за летенето на предишното правителство:

812 хиляди лева е стойността на тези над 160 летателни часа, които са осъществени от 2009-а до края на 2012-а година. Това са 50 процента от разходите, образно казано, за гориво. Възстановени са около 160 хиляди лева. Остатъкът от тази сума вече съм я поискал от Министерството на финансите. Да се надяваме, че това ще бъде едно от решенията при актуализацията.

На срещата с военните от 68-а бригада "Специални сили" в Пловдив войниците попитаха кога ще бъдат решени въпросите с облеклото и екипировката. Те поискаха уверение от военното и политическото ръководствжо, че и след 2014-а година България ще участва в мисии зад граница. Ангел Найденов увери военните от бригадата, че тя няма да бъде редуцирана.

По публикацията работи: Добромир Видев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна