Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сноудън изпрати молби за политическо убежище до още 18 държави

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Беглецът Едуард Сноудън, който разкри тайни програми за следене на американските разузнавателни служби, е изпратил молби за политическо убежище до още 18 държави. След Еквадор, Исландия и Русия, молби са получили правителствата на държави като Германия, Китай, Индия, Бразилия и Куба, съобщи сайтът "Уикилийкс". В първото си изявление откакто избяга от Хонконг преди осем дни Сноудън обвини американския президент Барак Обама, че оказва натиск върху държавите, от които търси защита.

Норвежкото външно министерство потвърди, че е получило молба за политическо убежище от Едуард Сноудън. Сноудън е издирван от американското правосъдие заради разкриването на програми за масово следене. Според "Уикилийкс" той се е обърнал за помощ и към Германия - страната, която реагира най-остро на подслушването на централата на Евросъюза в Брюксел от американските тайни служби.

Според последната информация Едуард Сноудън се е отказал от искането си за политическо убежище в Русия. Това е станало след като президентът Владимир Путин поиска от бившия сътрудник на американските тайни служби да се откаже от действията си срещу американското правителство, заяви представител на Кремъл, цитиран от агенция Ройтерс.

Полският външен министър Радослав Шикорски потвърди, че Варшава е получила молба за убежище от Сноудън, но допълни, че документът не отговаря на формалните изисквания и той самият няма да препоръча на правителството да удовлетвори искането.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро посочи, че Каракас все още не е получил молба за политическо убежище от бившия служител на американското разузнаване, предаде Ройтерс. Той заслужава защитата на света. Все още не ни е попитал. Когато го направи, тогава ще дадем нашия отговор, каза Мадуро по време на визита в Москва.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна