Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Публикуват договорите за реклама по оперативните програми

Снимка: БГНЕС

Днес станаха публични договорите за реклама по седемте оперативни програми на Европейския съюз, за които до момента са изразходвани над 60 милиона лева. Те са публикувани на сайта на правителството, съобщи вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова. Тя е поискала пълна публичност по всички договори:

За мен е изключително важно при изразходването на европейските средства прозрачността и публичността да бъдат максимални. За тази цел съм помолила министрите, които имат в министерствата си оперативни програми, и ръководителите на управляващите органи в министерствата на оперативните програми също така да бъдат така добри да посочват в информационната система по управление на европейските средства не само бенефициентите на проектите, но да посочват задължително и изпълнителите, на които бенефициентът възлага изпълнението с договор на дейностите. Това е задължение и по европейските регламенти, но дори и да не беше, за мен е изключително важно да знаем и да има пълна прозрачност кои са фирмите и организациите, които изпълняват проектите на бенефициентите.

Златанова каза още, че разбира мотивите на Иван Йорданов, който се отказа да бъде неин заместник:

Разбирам това решение, приемам го, тежко е, минала съм през него. За да се работи тази работа, се иска наистина много силна мотивация. До няколко дни ще бъде предложен на премиера заместник-министър, който ще поеме ресорите на колегата Йорданов, който се отказа. По отношение на втория заместник-министър, който вече е назначен и е на позицията си, г-н Ангелов ще отговаря за Главна дирекция "Охрана" и Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" в Министерство на правосъдието и неговата квалификация напълно отговаря на задачите и спецификата, които имат тези две структури на нашето министерство.

Репортажа на Цветелина Стоянова можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Цвети Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени