Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спират временно финансирането от Фонд "Научни изследвания"

Снимка: БГНЕС

Временно спира финансирането на проекти от Фонд "Научни изследвания", обяви министърът на образованието Анелия Клисарова. Причината са противоречия със Закона за държавните помощи. Министър Клисарова ще поиска оставката на Изпълнителния съвет на фонда:

Това е много сериозно нарушение и за него бихме претърпяли санкции, които ще отговарят на размера на Фонда, може би две или три години последователно да не се налага да плащаме тези пари. Министърът на финансите и министерството препоръчват преустановяване на разходването на средства от Фонда до завършването на проверките по правомерността на представените средства с правилата за отпускане на държавни помощи. Акад. Овчаров подаде своята оставка в резултат на несъгласието с предложенията на Изпълнителния съвет. Аз ще поискам оставките и на Изпълнителния съвет. Аз се надявам, че следващият управител и следващият Изпълнителен съвет ще вземат много бързи и строги мерки, така че да можем веднага да започнем от новото финансиране на Фонда.

Репортерът на "Хоризонт" Гергана Хрисчева разговаря с подалия оставка директор на Фонд "Научни изследвания" професор Владимир Овчаров.

Интервюто с проф. Владимир Овчаров можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Цветелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна