Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военната прокуратура обвини Кирчо Киров в присвояване на 4,7 млн. лева

Снимка: БГНЕС

Военната прокуратура внесе обвинителен акт срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба Кирчо Киров.

След проведеното разследване от екип от прокурори и военни следователи той е обвинен за това, че като директор на Национална разузнавателна служба е присвоил бюджетни средства в левове, евро и долари, собственост на службата.

Присвоените парични суми са в особено големи размери - на обща стойност повече от четири милиона и седемстотин хиляди лева и извършеното представлява особено тежък случай, с оглед високото служебно положение на извършителя и предназначението на присвоените средства.

Киров, в кръга на своите правомощия, е съставил повече от хиляда и сто официални финансови документи, с цел да бъдат използвани за доказване на несъществуващи служебни разходи.

За това престъпление Наказателният кодекс предвижда наказание от десет до двайсет години лишаване от свобода и конфискация на цялото или на част от имуществото на виновния.

Киров е смятан за един от най-приближените на Георги Първанов в службите. Безотчетното харчене е засечено, след като разузнавач №1 бе освободен от поста и стана съветник на бившия премиер Бойко Борисов, който го уволни. 

Ген. Киров е ръководител на разузнаването от 24-ти февруари 2003-та година до 25-и януари 2012-а година.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна