Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Армията в Египет свали първия свободно избран президент на страната и суспендира конституцията

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Армията свали първия свободно избран президент на Египет. В телевизионно обръщение късно снощи командващият въоръжените сили генерал Абдул Фатах ал Сиси обяви, че Мохамед Морси не е успял да удовлетвори народа и затова вече не е на власт.

Генералът обяви, че до предсрочните президентски избори Египет ще бъде управляван от председателя на Конституционния съд Адли Мансур. Председателят на Върховния конституционен съд на Египет Адли Мансур ще положи днес клетва като временен президент на страната, съобщи Ройтерс.

Клетвата на Мансур е ключов елемент в плана, оповестен от армията след свалянето на президента Мохамед Морси. След 4-дневни размирици, близо 50 убити и стотици ранени генералите суспендираха конституцията и обещаха предсрочни президентски избори. Самият Морси е арестуван заедно с водача на Партията на свободата и справедливостта и заместник-ръководителя на движението "Мюсюлманско братство".

Основният "донор" на египетската армия - Съединените американски щати, изразиха загриженост от ситуацията в Египет, но не заклеймиха преврата. Върховният представител на Евросъюза Катрин Аштън призова за бързо възстановяване на демократичното управление в страната. Стимулирани от египетските събития, цените на петрола останаха високи - 101 долара за барел американски лек суров петрол и 105 за барел Брент.

Опозицията в лицето на Мохамед ел Барадей приветства действията на армията като ново начало на революцията от януари 2011-а година.

Армията сложи ръка върху няколко медии, верни на президента, включително и върху местния филиал на "Ал Джазира", съобщи Би Би Си.

Малко по-рано Морси помести във фейсбук призив към привържениците си да не отвръщат на удара. В сблъсъци през последното денонощие в различни части на страната загинаха 21 души. Повече от 340 бяха ранени.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени