Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест и пред сградата на ВСС

Снимка: БГНЕС

Голяма група протестиращи се е събрала пред сградата на Висшия съдебен съвет. Протестиращите скандират "Мафия" и "Камен Ситнилски вън от съдебната система".

Това е съвсем различна група протестиращи и тя няма вида на хората, които обикновено се събират пред парламента. Самите те изглеждат различно мотивирани да са тук.

Освен плакатите няма други призиви, свързани със съдебната система. Те искат повече хляб, заплати, оставка на правителството и искат да бъде уволнен Волен Сидеров. Те обясняват, че са научили за този протест от социалните мрежи, а други са го видели по телевизията.

Главният прокурор и част от членовете на ВСС са дошли рано днес, за да избегнат контакта с протестиращите.

Слухове за платени протестиращи тръгнаха по време на протеста пред сградата на Висшия съдебен съвет. Взаимни обвинения, че са взели пари, за да скандират пред сградата на кадровия орган на съдебната система, си размениха някои от участниците.

Присъстващ на протеста се обърна към организираната група, че е платена и даже цитира името на телевизия, която определи като финансираща този протест.

Протестът не блокира ул. "Екзарх Йосиф". Въпреки че сред протестиращите има малолетни деца без родители и съмнителни групи момчета, те не са проверени и представителите на органите на реда не виждат нищо притеснително.

Малко след 10.30 часа протестиращите пред Висшия съдебен съвет се разотидоха, въпреки че заседанието на съдебния кадрови орган продължава.

Очакването беше, че протестиращите ще останат до по-късно, но малко след 10 часа започнаха да се оттеглят на групи и случайно или не на групички влизаха във вече отворилите магазини на съседната търговска ул. "Пиротска". След кратък престой там и посещение на пробните си тръгваха без видимо да носят покупки.
По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени