Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската прокуратура иска 6 години затвор за опозиционера Алексей Навални

Алексей Навални
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Шест години затвор е поискал прокурорът по делото срещу руския опозиционен лидер Алексей Навални, предаде Франс прес.

Шест години... и глоба от един милион рубли (30 хиляди долара), писал Навални в социалната мрежа Туитър от съдебната зала в централния руски град Киров, докато прокурорът четял обвиненията.

Малко по-рано прокурорът поискал от съда Навални да бъде признат за виновен "и арестуван в съдебната зала" след прочитането на присъдата. Очаква се Навални да произнесе финалната си пледоария по-късно днес, както и да бъде определена дата за произнасяне на присъдата.

Харизматичният 37-годишен Навални е обвинен в причиняването на загуби за половин милион долара на северната Кировска област при сделка с дървен материал през 2009-а година, когато е бил неплатен съветник на губернатора, припомня Франс прес. Според Навални и поддръжниците му делото е част от опитите на Кремъл да накара да замълчат критиците на президента Владимир Путин.

Навални планира да се кандидатира за кмет на Москва по-късно тази година. По образование той е адвокат и сам води защитата си в рамките на делото. Той се опитва да докаже, че никой не е пострадал при бизнес сделката, за която става въпрос, както и че неговата роля е била много ограничена.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени