Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Орешарски се е ангажирал лично парите за извънреден труд на полицаите да бъдат изплатени

Снимка: БГНЕС

Премиерът Пламен Орешарски се е ангажирал лично парите за извънреден труд на полицаите да бъдат изплатени. Това съобщи вътрешният министър Цветлин Йовчев. Двамата присъстваха на церемонията за 134-тата годишнина от създаването на МВР.

Цветлин Йовчев уточни, че към момента се изплаща част от извънредния труд на полицаите. Въпреки това вътрешният министър каза, че дупката в бюджета на МВР остава 93 милиона лева плюс още близо три милиона, които министерството е похарчило извънредно от началото на протестите в София.

Преструктурирахме нашите разходи и мисля, че по този начин спестяваме малко над десет милиона. Не ни помага много, но очаквам и другите мерки, които ще предприемем, да дадат ефект. Така че в момента сме в активни разговори. Лично министър-председателят се ангажира да се осигурят средства за извънреден труд на служителите на МВР и работим активно. Надявам се, че ще намерим подходящи форми да започнат да се плащат и осигурят тези средства, които са предвидени за социални придобивки, за храна, каза Йовчев.

Според Цветлин Йовчев по действащия закон за МВР има много спънки, които пречат на полицаите да ползват част от социалните си придобивки. За да бъдат облекчени полицаите обаче, вече се командироват служители от провинцията, които да заменят колегите си по охрана на протестите. Вътрешният министър беше категоричен, че трябва да стане така, че бюджетът, който е отпуснат на МВР, да стигне. Иначе министерството е заплашено да влезе в конфликт на интереси или скрито финансиране.

11 досъдебни производства са образувани до момента срещу хора, носили хладно оръжие по време на протестите.

Информация на Николай Христов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна