Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е призован днес в Столичното следствие

Снимка: БГНЕС

Бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов е призован днес в Столичното следствие, за да бъде обвинен, че е отказал да разпореди прилагането на специални разузнавателни средства спрямо бившия шеф на регионалното звено за "Борба с организираната престъпност" във Велико Търново Орлин Тодоров. Това е второ дело срещу Цветанов след обвинението, че е допуснал безконтролно подслушване.

Прокуратурата твърди, че Цветанов е попречил на разследването срещу Тодоров и няколко души, които били част от група за рекет и изнудване. През 2009-а година прокурор иска, а окръжен съдия разрешава, но Цветан Цветанов пише "не" с три удивителни на искането за прилагане на специални разузнавателни средства.

Делото срещу Орлин Тодоров е на финала си на първа съдебна инстанция. Според прокуратурата обаче неприлагането на СРС-та е попречило да се стигне до други виновни лица, а и по закон вътрешният министър няма право на критична преценка при законно поискани СРС-та. Запознати с разследването твърдят, че бившият вътрешен министър е сложил чадър над бившия великотърновски антимафиот заради приятелството на Орлин Тодоров със Станимир Флоров. Именно покрай работата по делото срещу ексантимафиот номер 1 Цветан Цветанов ще е за втори път обвиняем. А според уверенията на прокурорските шефове до края на юли делото ще влезе и в съда.

Информация на Силвия Великова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна