Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петима напускат ГЕРБ, ще правят нова партия

Снимка: БГНЕС

Петима души прекратяват членството си в ГЕРБ и започват нов политически проект.  Те са контактната група, която миналия месец поиска от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да се разграничи от Цветан Цветанов и Искра Фидосова.

В официално писмо до медиите те посочват, че партията е компрометирана и овладяна от хора, които са обвинени в тежки престъпления и днес отблъсква с арогантността си и ширещата се посредственост.

Бившият депутат от ГЕРБ Иван Петров посочи пред "Хоризонт" причините за напускането на партията:

Първо, това сме се подписали под тази декларация хората, които бяхме контактната група при разговорите с г-н Борисов. Знаете, че там не толкова ултимативно, но все пак имахме искания, които не се случиха, и това всичко, което се случва сега, е плод на онази нереализирала се, така да се каже, това нереализирано искане от наша страна просто да бъдат изведени от ръководните постове в партията на Цветанов, Фидосова, Цветомир Паунов. След като това не се случи, ето я нашата реакция, че от утрешния ден започваме като цяло всички онези, които сме изградили в началото ГЕРБ, да даваме своите заявления за напускане.

Сред подписалите писмото са още Павел Димитров, Недялко Недялков, Константин Хаджигаев, Емил Димитров. Иван Петров каза, че сред отцепниците са и настоящи депутати, но не посочи имена.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пожела успех на новата формация, която ще правят отцепници от неговата партия, като изтъкна в изявление:

Членуването и напускането на една партия е доброволен акт. Напомням само, че партия ГЕРБ съм я създал аз и структурите, за които говорят в декларацията, не могат да бъдат управлявани от Цветанов или някой друг, освен от мен. Не приемам някой да се чувства като крепостен селянин в партията, затова, когато човек не се чувства удовлетворен, е свободен да тръгне по нов път. На няколкото срещи, които имах с колегите, категорично заявих, че няма нещо или някой в партията или извън нея, от които да се чувствам зависим. Затова и днес не приемам да бъда изнудван през медиите с подобен род декларации.

По публикацията работи: Мая Данчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна