Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историческо посещение на папа Франциск на остров Лампедуза

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Папа Франциск посети италианския остров Лампедуза. Островът е символ на имиграцията в Средиземно море, където търсят надежда за по-добър живот хиляди хора от африканския бряг. За 8 години, местната брегова охрана е спасила 30 000 души.

Папа Франциск е първият глава на Римокатолическата църква, който посещава остров Лампедуза. “Аз съм тук, за да събудя човешката съвест”, каза той и дебело подчерта по време на специалната меса, изнесена на местния стадион пред повече от 10 000 души, че културата на благосъстоянието прави хората безчувствени и безразличието глобализира света, за което всички са отговорни. Папата осъди конкретно и трафикантите на хора.

Върхов момент бе хвърленият в морето венец в памет на загиналите в него африкански бежанци.

Папа Франциск се срещна с имигранти от различна националност и вероизповедания, пребиваващи на Лампедуза. Верен на себе си, той избра да се движи из острова с обикновен автомобил, предоставен му от местен гражданин. Посещението му там освен, че е историческо, съвпадна с новия прилив на бежанци през тези дни, като само тази сутрин италианската брегова охрана спаси кораб със 166 души на борда.

По публикацията работи: Елена Шаханова- кор. на БНР в Италия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени