Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК предлага при фалит на туроператор пътниците да си получават парите обратно

Снимка: БГНЕС

В случай на фалит на туроператор пътниците ще имат право да си получат парите обратно и ако е нужно, да бъдат върнати у дома. Това е една от промените в законодателството за защита на потребителите, предложени от Европейската комисия.

Те предвиждат още, когато правителствата издадат предупреждения да не се посещава дадена дестинация заради неочаквани събития като природни бедствия или граждански вълнения, хората, закупили почивки и екскурзии, да могат да ги отменят без финансови санкции.

Комисарят по правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг подчерта, че новото законодателство ще защити и финансовите интереси на потребителите срещу необосновани допълнителни такси: 

Когато се начисляват допълнителни такси – например заради увеличена цена на горивата, то тези такси няма да може да превишават 10 на сто от цената на пътуването. Когато обаче има спад на цените на горивата, той също ще трябва да бъде отчетен в крайната стойност на услугата, обясни Рединг.

По думите й новите правила ще защитят по-добре правата на над 120 милиона потребители на туристически услуги. Те обаче няма да влязат в сила за предстоящия туристически сезон, защото се очаква одобрението им да отнеме от една до две години. 

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени