Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 100 000 души в България страдат от Алцхаймер

Снимка: БГНЕС

Около 100 000 души в България страдат от болестта на Алцхаймер. Всяка година в света се регистрират нови 8 милиона случая, поради което заболяването е наричано "епидемията на 21-ви век".

Тенденцията в глобален мащаб е до 2030-а година болните от Алцхаймер да се увеличат двойно. В момента в Европа повече от 7 милиона са хората, страдащи от болестта, 10 милиона от деменции.

Често ранните симптоми остават незабелязани и се приемат като възрастови промени, а това, че по възрастните хора забравят, не значи, че страдат от деменция, категорични са специалистите. Разликите - нормално е човек да забрави името на филма, който е гледал снощи, болният въобще не помни, че е гледал филм. Нормално е за момент да се забрави закъде си тръгнал, страдащият от Алцхаймер може да се загуби на улицата, на която живее. По тези причини поставянето на ранна диагноза е особено важно.

В страната вече се разпространява безплатно специализираният вестник "Деменцията", който ще излиза на всеки три месеца и е с тираж 30 000 бройки.

По публикацията работи: Александра Михайлова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна