Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Октай Енимехмедов

Снимка: БГНЕС

Прокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу нападателя на Ахмед Доган - Октай Енимехмедов. За обвинителния акт съобщиха от пресцентъра на прокуратурата, откъдето описват действията на Енимехмедов така: 25-годишният бургазлия се е опитал да убие умишлено "представител на обществеността, Ахмед Доган при изпълнение на функцията му в представяне на доклад на председателя на политическа партия ДПС". Енимехмедов се опитал три пъти да произведе изстрели с насочен от близко разстояние газов пистолет към главата на Доган, но деянието останало недовършено по независещи от него причини - трикратно засичане на пистолета, оказана съпротива от Ахмед Доган и намеса на депутата Мустафа Карадая.

Енимехмедов е обвинен също, че е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, качвайки се на представителна трибуна и прекъсвайки представянето на доклада на председателя на ДПС, което от държавното обвинение квалифицират като действие, отличаващо се с изключителна дързост, тъй като е извършено по време на провеждането на регламентирано обществено мероприятие и отразено от средствата за масово осведомяване.

Затвор от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна заплашват Октай Енимехмедов, ако бъде признат за виновен. За по-малко от половин година прокуратурата успя да внесе обвинителния акт срещу него. Съдът има три месеца да насрочи първото заседание освен ако не открие процесуални нарушения в обвинителния акт. Действията на институцията Енимехмедов чака с мярка за неотклонение "задържане под стража".

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна