Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Удавяне е причината за смъртта на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил

Снимка: БГНЕС

Причината за смъртта на митрополит Кирил е удавяне. Данните от аутопсията показват, че няма следи от насилствена смърт, обяви районният прокурор на Варна Цветанка Гецова. Разследването на трагичния инцидент продължава.

Тялото на Варненския и Великопреславски митрополит беше открито на плажа в местността "Траката" край Варна. По предварителна информация митрополит Кирил е бил с шнорхел и маска, а тялото му е било във водата под вила, която е собственост на Митрополията. Местни хора заявиха, че митрополитът често се е гмуркал за миди на мястото. Близки на Кирил твърдят, че 59-годишният духовник е бил много добър плувец.

Сигналът е получен сутринта, а тялото е извадено от "Гражданска защита". Полиция и следователи извършват оглед на мястото, където е намерено. 

Българската православна църква излезе с официално съобщение за кончината на духовника: Загубихме Варненския и Великопреславски митрополит. Те са получили новината от варненската Митрополия.

Поклонението пред митрополит Кирил ще бъде в четвъртък в катедралния храм "Свето Успение Богородично" във Варна. Тялото на митрополита ще бъде положено за поклонение в 8.00 сутринта, а час по-късно ще бъде отслужена Света литургия. Владиката ще бъде погребан на старите варненски гробища.

Бившият директор на Дирекцията по вероизповеданията Иван Желев заяви пред "Хоризонт", че не смята смъртта на митрополит Кирил за криминално деяние:

Доколкото го познавам, не виждам причини да има криминално деяние около личността на митрополит Кирил. По-скоро се надявам, че това е някакъв нещастен случай. Във всички православни църкви той беше познат и добре приет, беше отговорен за останалите християни в света и мисля, че остави след себе си една светла диря.

Митрополит Кирил е роден на 8-и юни 1954-а година. За Варненски и Великопреславски митрополит е избран на 26-и февруари 1989-а година. От 1992-ра година е член на Намаления състав на Св. Синод, а в периода 1994-2001-ва година е Представител на Върховния църковен съвет. След кончината на Патриарх Максим, на 10-и ноември 2012-а година, с тайно гласуване 7 от 12 митрополити го избраха за Наместник-председател на Българската православна църква до избирането на Патриарх Неофит.

По публикацията работи: Даниела Стойнова - кор. на БНР във Варна
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна