Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

От 35 000 до 50 000 лева допълнителни възнаграждения годишно са получавали служители на социалното министерство при управлението на ГЕРБ. Обикновено ставало дума за различни европроекти, като средно участвалите в тях си докарвали по около 4-5000 лева над заплатата, пише Монитор, като се позовава на министър Хасан Адемов. Труд цитира и изявление на бившия премиер Бойко Борисов пред БНР, в което той отхвърли възможността партията му да се разпадне. "За да се разпадне ГЕРБ, трябва да се разпадна аз", заяви Борисов.

Газопроводът "Южен поток" ще се финансира на проектен принцип, няма да има държавни гаранции и няма да се харчат парите на българските данъкоплатци, отбелязва Дума, като цитира енергийния министър Драгомир Стойнев на срещата му с шефа на "Газпром" Алексей Милер.

Най-модната ДДС измама е през търговията с офшорни зони. Например български производител е произвел струг, който може да продаде в Австрия. Стругът "се изнася" за Сръбската свободна зона край Пирот, производителят си прибира ДДС, а после стругът влиза като скрап в Австрия. Всеки пък може да регистрира фирма в офшорна зона срещу еднократна такса от хиляда до 3500 долара, обяснява 24 часа.

Повторната рецесия и трудностите, които обхванаха Европа през последните месеци, удрят все по-сериозно и българската икономика.

През май индустриалното производство у нас се е свило за трети пореден месец спрямо година по-рано, показват данните на националната статистика. Понижението е с 6%, а на месечна база е 2,7 на сто, коментира Капитал Дейли.

Правителството се кани да нанесе мощен удар срещу контрабандата на храни до месец. Всички камиони, които влизат от Гърция или Румъния, ще минават проверка на наша територия. После спецзвено, съставено от данъчни и служители на Агенцията по храните, ще ги пломбира, информира Преса.

Да бъдат въведени защитени професии, подобно на защитените училища, обмисля образователното министерство. Става дума за такива специалности, които младите хора не искат да учат, но са от особена важност за икономиката на страната - например асансьорните техници и кадрите в жп транспорта. Според министър Анелия Клисарова, за да се насърчават децата да избират такива паралелки, държавата трябва да им дава стипендии, отбелязва Стандарт.

Цял том с нотариални актове е изчезнал от столичната служба по вписванията. Това е един от фрапиращите факти от проверката на правосъдното министерство в Агенцията, след която правосъдният министър Зинаида Златанова поиска оставката на нейния шеф Юлиан Митов, посочва Труд.

На фона на оскъдния бюджет и плачевното състояние на армията новото ръководство на Министерството на отбраната пише план за покупка на ново въоръжение и техника за милиарди. Той трябва да се реализира за периода 2014-2028 година и да покрива всички оперативни способности, които миналия месец бяха договорени с НАТО, съобщава Сега.

По публикацията работи: Даниела Савова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна