Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Трансперънси интернешънъл": Над половината хора в света мислят, че корупцията се засилва

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Доклад на "Трансперънси интернешънъл" констатира, че над половината хора в света са на мнение, че корупцията се засилва от две години насам, предаде Франс прес.

27 на сто от участниците в проучването на неправителствената организация заявяват, че през последните 12 месеца им се е наложило поне веднъж да дадат подкуп, за да получат някаква услуга от държавно учреждение или друга институция.

Държавите трябва да погледнат сериозно на надигащите се гласове срещу корупцията и да вземат конкретни мерки, осигуряващи прозрачност и подотчетност на администрацията пред гражданите, предупреди Югет Лабел, председател на "Трансперънси интернешънъл", в комюнике, разпространено в Берлин.

60 на сто от българите не виждат смисъл да подават сигнал срещу корупцията, защото няма да има резултат. 28 на сто се страхуват от последиците, а 13 на сто не знаят къде трябва да се оплачат.

Най-много подкупи са давани на полицията - 17 процента, на съдебната система - 13 процента, в здравеопазването и службите по кадастър - 7 процента, служби за издаване на разрешителни и лицензи - 3 процента. Намалял е делът на плащане на подкупи в образование, данъчни и сектора, който е свързан с предоставяне на услуги.

Данните на Асоциацията показват, че 64 на сто от гражданите са склонни да подпишат петиция срещу корупцията. Почти половината биха се включили в протест или демонстрация срещу даването на подкупи, а 33 процента биха разчитали на обществените медии или социалните мрежи, за да разпространят информация, която да уличава корупцията.

Политологът Антоний Гълъбов окачестви корупцията така: Корупцията от проблем започва да се разбира като всеобщо обяснение - природно бедствие.

Анкетата "Световен барометър за корупцията" сред 114 000 души от 107 страни сочи и криза на доверие към политическата класа.

В 51 държави политическите партии са смятани за най-корумпираната институция; според 55 на сто от запитаните правителствата обслужват с дейността си частни интереси.

"Трансперънси интернешънъл" препоръчва на политиците по-специално да публикуват и своите данъчни декларации, и тези на семействата си. Политическите сили трябва според организацията да обявяват кой ги финансира и в какъв размер, за да се откроят "потенциалните конфликти на интереси".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени