Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Врачанският митрополит Калиник става наместник на Варненската епархия

Снимка: БГНЕС

Врачанският митрополит Калиник е избран за наместник на Варненската и Великопреславска митрополия. Той ще изпълнява правомощията на митрополит в епархията на покойния Кирил до избора на постоянен негов наследник. Врачанският Калиник най-вероятно ще встъпи в длъжност след 40 дни от смъртта на митрополит Кирил.

Заседанието на Светия синод продължи над два часа.

На въпроса митрополит Калиник ли е най-добрата кандидатура за наместник във Варна, дядо Дометиан заяви:

Всички сме достойни и понеже Светият синод погледна с разбиране, той прие, въпреки че не му беше много по сърце, но от послушание и това му прави чест.

Светият синод единодушно определи дядо Калиник за заместник на Кирил, заяви патриарх Неофит.

Той е избран, той е посочен, той има желание и всичко е наред. Той има опит,той е провеждал избор за дядо Кирил във Варна, има помощник викарен епископ. За Варненската и Великопреславска епархия смятам, че дядо Калиник ще подготви нещата по-навреме, защото няма там митрополит, а пък за другите епархии, те са в добро каноническо състояние. Може и да не се бърза.

При излизането си от Синодалната палата митрополит Калиник не пожела да коментира как ще управлява двете епархии.

Светият синод разгледа и подробностите около погребението на Варненския митрополит Кирил в четвъртък. Опелото ще извърши лично Негово светейшество българският патриарх Неофит. Във всички православни църкви в страната ще бъде отслужена заупокойна молитва за починалия.

В катедралния храм "Свето Успение Богородично" във Варна днес беше отслужена заупокойна литургия в памет на починалия Варненски и Великопреславски митрополит Кирил.

 

По публикацията работи: Станислава Пирчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна