Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Фигаро": Ромските миграции - "Главоблъсканица за френските кметове"

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Проблемите с ромите са отново на вниманието на френския вестник "Фигаро", който нарича ромските миграции главоблъсканица за френските кметове.

Няма ден без кметовете да не се сблъскат с "бодливия" въпрос за ромите и номадите, пише в. "Фигаро". По повод посещението на френския премиер Жан-Марк Еро в Румъния, където темата ще бъде обсъждана, изданието припомня позицията на френското правителство, че ромският въпрос далеч не е решен. Идващи от Източна Европа, натъпкани в бедни предградия, тези общности често са обвинявани за престъпността и проблемите на обществената хигиена.

Вестникът припомня последния конфликт около изказването на кмета на Ница от десницата Кристиан Естрози, който в неделя призова кметовете на Франция да дебнат престъпниците със свои средства, след като нямат помощта на социалистическото правителство. Изказването на Естрози предизвика гнева на депутати от левицата и правозащитни организации. Изявлението ви е вредно за Франция, каза министърът на вътрешните работи Манюел Валс.

"Фигаро" се спира и на неизпълнения дори наполовина план за строеж на площи за т.нар. "пътуващи хора" във Франция.

По публикацията работи: Юлия Талева - кор. на БНР в Париж

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна