Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

"Заради актуализацията на бюджета, Орешарски манипулира данните за ДДС", пише на първа страница Сега. Изданието пояснява в подзаглавие, че за политически цели дължимият от държавата данък мистериозно е нараснал с над 400 милиона лева. Поводът за статията е своеобразния отчет на Пламен Орешарски пред парламента, в който е представил некоректна справка за размера на ДДС. Според нея дължимият от държавата данък към бизнеса към края на месец юни възлиза на рекордните 776 милиона лева, пише в  Сега.

Темата продължава и Дума, но смисълът е отразен в заглавието "ГЕРБ не върнали 776 милиона лева ДДС". През 2012 година Националната агенция за приходите е платила 25 милиона лихви заради забавено възстановяване, пояснява левият вестник.

Половин милиард скрит дълг от ДДС, оповестява от първата си страница с едри букви и 24 часа. Часовият всекидневник публикува интервю с комисар Ивайло Спиридонов под заглавие "Знаем кой поръча Баретата". С по-ситни букви е поместена информация, че с 1500 повече са престъпленията в сравнение с 2012 година, цитирано от интервюто с директора на столичната полиция в 24часа.

На 29-я ден от протеста на гражданите срещу кабинета Орешарски и скъсването на властта с олигархичната чистена, Преса фокусира вниманието си върху идеята на недоволните да направят детска градина пред парламента. Също на първа страница под темата с протестите Преса излиза със заглавие "На всеки 100 работещи се падат 80 пенсионери". Според данните на Националния осигурителен институт, това съотношение е изпитание за осигурителната ни система, тъй като здравословното ниво е 250 заети да издържат 100 възрастни, пояснява Преса.

В собствено разследване на първа страница в Монитор е публикувано заглавието - Къпем се в кафяво море" а туристи се тъпчели в незаконен къмпинг със "светещ" пясък. За поредна година хиляди наши и чуждестранни отпускари ще летуват в курорти с мръсна морска вода и вмирисани от канализацията хотели, пише Монитор на челно място в разгара на туристическия сезон.

Труд отделя място за разкритията в разсекретеното дело на ДАНС "Галерия". За централна тема всекидневникът е избрал разкрития за неупотребата на финансови средства по линията на европроекти. Например, Шумен спечелил два пъти пари за пречиствателна станция, а такава все още няма, отбелязва изданието.

Труд публикува интервю с патриарх Неофит, от което за заглавие е подбран изразът "Водачите да чуят гласа на народа".

Новинар оповестява "Писател откри как да живеем 180 годоини". Динамични дихателни упражнения и медитация ни праят дълголетници, твърди 69-годишният Дамян Глуховски в новата си книга "Марица".

В притурката на Стандарт е публикувано интервю с Александър Кьосев със заглавие "Освен без хляб, не можем и без истина." Професорът лансира идеята протестът да се разпусне през август и да се поднови през септември.

По публикацията работи: Мая Бонева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна