Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България има от днес първата си цяла магистрала

Снимка: БГНЕС

Днес ще бъде отворена за движение цялата магистрала "Тракия". С откриването на последния участък от 34 километра - от пътен възел "Зимница" до Карнобат значително ще се намали времето за пътуване по 360-километровата магистрала от София до Бургас. На церемонията по официалното й откриване ще присъстват президентът Росен Плевнелиев и министрите на транспорта и регионалното развитие.

Това е първата цялостно завършена магистрала в най-новата ни история. Строителството й започна в далечната 1971-ва година и продължи 42 години. Днес това вече е от второстепенно значение, каза за "Хоризонт" министърът на транспорта Данаил Папазов:

Най-важното е, че независимо какво се е случило през тези 40 години, сега е факт, че имаме първата магистрала в цялост.

Строителството на магистрала "Тракия" беше един от приоритетите на предишното правителство и повод за няколко церемонии и рязане на ленти, в които участваха президент, премиер, еврокомисари. Бившият премиер Бойко Борисов често изтъкваше, че при строителството на магистралата са спазени всички изисквания. 

Според председателя на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров пътуването до морето вече ще стане по-безопасно.

Очаква се след 14 часа днес пътуващите за Бургас вече да могат да ползват новия път. По него обаче в продължение на 200 километра няма нито бензиностанции, нито тоалетни. По тази причина автобусите, които превозват летовници, ще се движат по стария маршрут.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна